Wind

Samenstroom - duurzaam, eerlijk, betrouwbaar

Vanuit de gedachte ‘De wind waait voor ons allemaal’  zouden we allemaal voordeel mogen hebben van lokaal opgewekte windenergie.

Samenstroom vindt het belangrijk dat lokale inwoners, bedrijven en instellingen voordeel hebben van Windpark Greenport Venlo. Samenstroom is dan ook actief  berokken bij dit park.

 

Sociale participatie
Zo kregen én grepen inwoners in drie gebieden rond het Windpark de kans om mooie projecten te ontwikkelen die de sociale samenhang, woonplezier en de leefbaarheid in hun omgeving vergroten met behulp van gelden uit het leefbaarheidsfonds; een financiële bijdrage vanuit het Windpark. Deze projecten, waarbij het eigenaarschap bij de inwoners zelf ligt, zijn op dit moment (zomer 2023) in de fase van uitvoering. Meer informatie over de verschillende projecten vind je hier.

 

Financiële participatie
Samenstroom zet zich tevens in om het voor elke inwoner of bedrijf in Venlo mogelijk te maken mee te profiteren van de opbrengsten van het Windpark. Op korte termijn wordt er middels obligatielening 6 miljoen euro geherfinancierd; zo wordt het mogelijk om obligaties aan te kopen met een interessante opbrengst. Op dit moment ligt de brochure daarvoor ter goedkeuring bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je dan meteen aan als lid en ontvang onze nieuwbrief!

Samenstroom organiseert in de omgeving van het Windpark jaarlijks met de omwonenden een duurzaamheidsevenement. Doel is om extra aandacht te geven aan het lokaal opwekken van duurzame energie met en door Venlonaren.

 

Windpark ’t Hanik: samen voor lokale energie

In de Regionale Energie Strategie Noord- en Midden Limburg heeft de overheid gebieden aangewezen voor grootschalige zon- en windenergie. In de gemeente Venlo gaat het om ’t Hanik (ten oosten van Lomm) en Meerlebroek (ten zuiden van Belfeld). Het bedrijf BayWa r.e. wil in zoekgebied ’t Hanik een windpark ontwikkelen en heeft al contracten met enkele grondeigenaren afgesloten. Ze hebben ook een principeverzoek bij de gemeente ingediend.

BayWa r.e. heeft Samenstroom benaderd om dit windpark samen te ontwikkelen. Dit past binnen het Klimaatakkoord, waarin is afgesproken dat 50% van de hernieuwbare energieproductie in lokaal eigendom moet zijn. Ook de gedragscode van de windenergiesector streeft naar 50% lokaal eigendom en benadrukt een zorgvuldig participatieproces met de omgeving.

Samenstroom is de lokale vertegenwoordiger en belangenbehartiger van de gemeenschap. Wij zetten ons in om zowel de omgeving als de lokale gemeenschap hier zo veel mogelijk van te laten profiteren én dat de omgeving bijtijds op een eerlijke en transparante manier betrokken wordt. Het bestuur overweegt nu hoe we met het aanbod van BayWa r.e. willen omgaan. We laten ons daarbij adviseren door ervaren mensen uit andere energiecoöperaties. Ons uitgangspunt is dat de lokale omgeving zoveel mogelijk moet profiteren als er een windpark komt. Dit geldt voor zowel de directe omgeving als de hele Venlose gemeenschap.

Samenstroom zet zich in voor minimaal 50% collectief lokaal eigendom, zodat de winsten uit de verkoop van stroom ten goede komen aan de lokale gemeenschap. Daarnaast vinden we het essentieel dat omwonenden eerlijk en transparant worden betrokken, financieel kunnen participeren, en dat er rekening wordt gehouden met de natuur en het landschap.

Er is nog weinig zeker over windpark ’t Hanik; zo moet de overheid bijvoorbeeld nog een besluit over de locatie nemen. We staan nog helemaal aan het begin van een lang lopend proces, waarvan niemand precies weet wat de route en de uitkomst zullen zijn. Tegelijk zitten we graag mee aan het stuur! Zodra het bestuur een voorstel heeft over deelname in het project, leggen we dit voor aan onze leden. Via deze nieuwsbrief en mogelijke ledenbijeenkomsten houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Heb je vragen?

Een mailtje naar het secretariaat is voldoende! Vergeet daarbij niet je telefoonnummer te vermelden.