Wat betekent dat; een windmolen zo dichtbij? Een bezoek …

 

Villa Flora donderdagavond 28 juni: bewoners van Heierhoeve, leden van de Provinciale Staten, gedeputeerden duurzaamheid en ruimtelijke inrichting, Etriplus en energiecoöperaties Samenstroom en Reindonk ontmoeten elkaar voor een bijzonder informatieve avond in een goede sfeer.

De aftrap van deze avond wordt gegeven door een presentatie van Frits van den Berg. Als gezondheidswetenschapper en werkzaam bij de GGD in Amsterdam, heeft Frits van den Berg uitgebreid onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van windturbines. Daarbij geeft hij aan dat het uit wetenschappelijk onderzoek geenszins aantoonbaar is dat ultrasoon geluid nadelig effect op de gezondheid heeft.

Aansluitend stapt het hele gezelschap in een gereedstaande bus om naar de verschillende plekken te rijden waar de bewoners knelpunten ervaren met de geplande turbines. Zo zijn toekomstige problemen tastbaarder gemaakt.

De bus rijdt vervolgens richting de grens, Herungerberg, waar nét op Duits grondgebied een windmolen staat die wat betreft afmetingen overeenkomt met de geplande Venlose turbines. Deze windmolen is eigendom van het Straelse ‘BurgerEnergie’, een vergelijkbare coöperatie als Samenstroom of Reindonk. Hans Schmitz, voorzitter van ‘BurgerEnergie’ geeft een korte uitleg over het tot stand komen en werken van deze burgermolen.

Ook een aantal Venlose bewoners die op de Herungerberg op zo’n 800 meter van deze molen wonen, waren hier aanwezig en deelden hun ervaringen met het wonen zo dicht bij een molen.
Te voet wordt de laatste afstand naar de turbine overbrugd, tot zo’n 10 meter ervoor. De avond valt langzaam, de wind waait nog wat na. Een verbaasde zucht ontsnapt aan de bezoekers; “Goh, wat is het hier stíl!”

Terugkijkend kunnen we tevreden zijn over deze avond, er is in een gemoedelijke sfeer veel informatie uitgewisseld: dit is absoluut voor herhaling vatbaar!