Paul blogt, deel 3

De gemoederen over de energietransitie, gasloos wonen en de rol van warmtepompen houdt mensen en de media al enige tijd bezig. Voor en tegenstanders rollen over elkaar heen, nuances ontbreken, er gaat veel mis maar er gaat ook veel goed bij installatie. Het lijkt me daarom zinvol om hier met een aantal opvolgende blogs mijn ervaringen met de warmtepomp met jullie te delen. Dit is de derde blog.

Blog 1: https://https://samen-stroom.nl/warmtepomp-paul-blogt-deel1/
Blog 2: https://https://samen-stroom.nl/paul-blogt-deel-2/

Ik woon in een huis uit bouwjaar 1924. Niet helemaal een woning waarin je als eerste aan een warmtepomp gaat denken. De warmtepomp is geïnstalleerd, net zoals de inductiekookplaat, een warmtepompboiler voor de warmwatervoorziening. Tevens aanpassingen aan de meterkast, de hoofdzekering vergroot naar 3 x 25A. 1924; nog geen spouwmuur aan de voorzijde, de achterzijde inmiddels wel en de beneden verdieping is 20 jaar geleden verbouwd en heeft toen vloerverwarming gekregen. Kortom toch niet helemaal 95 jaar oud.

In de vorige blog gemeld dat het comfort in huis prima is, dat geldt ook voor dit najaar. In de hete zomer heb ik geen gebruik gemaakt van de mogelijkheden om te koelen met de warmtepomp. Dit is ontraden door de corrosie als gevolg. Ergens gelezen dat als je koelt tot 18 graden in het systeem het wel zou kunnen. Gekozen voor het aanpassingssysteem van het lichaam en wat rustiger aan bij warmte.
In het voorjaar ben ik gestart met isoleren van binnenuit aan de straatkant van het huis met houtwolplaten, afwerking met pleisterwerk en geverfd. Alles met circulaire materialen met een geringe milieu belasting. Dit op de tweede verdieping ook gedaan. Folie achter de radiatoren. Slaapkamer op de eerste verdieping niet. Wordt nooit gestookt, ik verwacht hier weinig winst van. De huiskamer aan de tuinzijde wordt binnenkort voorzien van triple glas in plaats van de kunststofplaten, al langere tijd een doorn in het oor vanwege geluidsoverlast bij harde regen. En als laatste de voordeur door een energiezuiniger exemplaar en het enkelglas erboven vervangen door glas in lood triple glas. De deur was sowieso aan vervanging toe. Op zolder kunnen nog wat verbeteringen gedaan worden in isolatie van de vloer. Als er tijd is in de winter pak ik dit aan.

Alle maatregelen leiden tot verbeterde isolatie en verbeterd comfort in huis. Waarschijnlijk ook waardevermeerdering, dat is niet interessant als je blijft wonen waar je woont.
Het geluid? Daar is veel over te doen. De warmtepomp staat in de tuin onder het raam. De Nibe warmtepomp heeft een maximaal geluidsniveau van 51 decibel. Binnen hoor ik niets, de buren ook niet. Buiten hoor ik een licht geruis, maar ja wie zit er buiten in de tuin in het stookseizoen? Overdag is het achtergrond geluid van de straat, spelende kinderen, verkeer etc. meer dan het geluid van de warmtepomp. Vorige week op een heel koude ochtend bij hogere warmtevraag hoorde ik wat meer geluid van de ventilator. Ik denk dat het bij mij geen item wordt. Advies is wel om bij plaatsing van een warmtepomp hier goed over na te denken. Plaatsing op een houten platdak of onder een slaapkamerraam aan de muur kan wel degelijk tot hinderlijk geluid leiden. https://www.vakbladwarmtepompen.nl/opinie/nieuws/2018/10/column-klachten-over-geluid-nooit-gehad-1013891
Overweegt u aanschaf van een warmtepomp lees dan ook dit artikel. https://www.installatie.nl/blogs/geen-warmtepomp-zonder-plan/

Het energieverbruik dan? Dat is erg moeilijk meetbaar en vergelijkbaar te maken omdat meerdere variabelen tegelijkertijd veranderen. Een eerste indicatie: Gasverbruik is gestopt, een besparing van € 65,- per maand. Houtstook is gestopt, ongeveer 5 m3 per jaar = € 300,-. Elektriciteit gebruik is toegenomen van € 50,- tot ongeveer € 100,- per maand. Ik heb nog geen jaarcyclus gedraaid dus dit is een indicatie. De zonnepanelen had ik al voor de aanschaf warmtepompen en inductie koken, dus dat maakt geen verschil. In mijn vijver in de tuin heb ik nog enkele energie slurpende pompen, dat is ook onveranderd. Per saldo zijn we dus € 530,- goedkoper uit. De kosten elektriciteit bestaan overigens grotendeels uit energiebelastingen over de met winddelen opgewekte stroom. Pas na een jaar is meer te zeggen over het uiteindelijke energiegebruik.

Gas bespaart 128 kg CO2 per jaar, hout bespaart 308 kg CO2 per jaar. Mijn elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen 50 % en winddelen 40 %. De overige elektriciteit is groen, dit levert geen toename CO2 emissie op. https://www.co2emissiefactoren.nl/lijst-emissiefactoren/.
In de volgende en laatste blog schrijf ik hoe het inregelen van de WP verloopt schrijven over de investering, subsidies, energieleningen. Dat zal begin 2020 zijn.

Paul Klein Tuente