Paul blogt, deel 2

Ik woon in een huis uit bouwjaar 1924. Niet helemaal een woning waarin je als eerste aan een warmtepomp gaat denken. De warmtepomp is geïnstalleerd, inductiekookplaat geïnstalleerd, en een warmtepompboiler voor de warmwatervoorziening. Tevens aanpassingen aan de meterkast, de hoofdzekering vergroot naar 3 x 25A. 1924; nog geen spouwmuur aan de voorzijde, de achterzijde inmiddels wel en de beneden verdieping is 20 jaar geleden verbouwd en heeft toen vloerverwarming gekregen. Kortom toch niet helemaal 95 jaar oud.

De warmtepomp heeft eind maart en april al goed dienst gedaan. Ik heb zitten puzzelen over welk regelsysteem het meest passend is. Met kamerthermostaat of inrichting van een stooklijn. Voor de start in overleg met de installateur gekozen voor de stooklijn. In ons huis zijn op de bovenverdieping regelmatig gasten, mijn vrouw heeft een praktijk aan huis en ik werk ook regelmatig thuis. Dat betekent dat verschillende ruimten apart geregeld moeten kunnen worden en steeds warm water beschikbaar. De regeling reageert op de buitentemperatuur, dus bij de warme dagen in april is de temperatuur lager. Ik heb er daarnaast voor gekozen om de speksteen houtkachel niet meer aan te doen om goed in te kunnen regelen maar ook om de fijnstof uitstoot in de stadse omgeving te verminderen.

Het comfort qua verwarming is na in gebruik name van de warmtepomp beduidend groter. Het is eigenlijk altijd lekker warm in de ruimten die in gebruik zijn. Waterregelbare thermostaatknoppen maken regelen per ruimte goed mogelijk. De woonkamer varieert tussen ’s morgens 19 en ’s avonds 21˚C. Dat is prima dus. De warmtepomp draait regelmatig op een laag pitje, dat wil zeggen dat de WP een lage temperatuur water aanlevert, dat is goed want dan is het rendement het hoogste. Verdere verfijning vindt plaats in komend najaar en winter als het echt koud gaat worden. Tot nu toe erg tevreden.

Het energieverbruik dan? Dat is erg moeilijk meetbaar en vergelijkbaar te maken omdat meerdere variabelen tegelijkertijd veranderen. Naast de verandering van gas naar elektriciteit ook gestopt met houtstook, de infrarood panelen in de praktijkruimte gaan nog maar zelden aan, tegelijkertijd regelmatig gasten in huis. Bovendien is één maand te kort om hier iets over te zeggen. Monitoring nu leert dat de kosten gelijk blijven.

Koken op inductie bevalt prima, de WP boiler levert warmwater in voldoende mate. Het comfort is verbeterd. De komende maanden worden de thermostaatknoppen nog vervangen door digitaal via de app regelbare en instelbare knoppen waardoor de ruimteregeling makkelijker en preciezer kan worden geregeld. Ik verwijs hier tevens naar een link met kritische kanttekeningen over installeren van warmtepompen in oudere huizen https://www.installatie.nl/blogs/lars-boelen-de-onzin-van-hoge-temperatuur-warmtepomp/

In de volgende blog schrijf ik wat we nog meer doen om het huis verder te isoleren en hoe het inregelen van de WP verloopt. Daarna zal ik ook nog een blog schrijven over de investering, subsidies, energieleningen en geluid. Dat zal in het najaar 2019 zijn.
Paul Klein Tuente


Laat een reactie achter